+90 264 274 00 54
info@volkanpatent.com

SİSTEM DANIŞMANLIĞI


ISO 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

ISO 27001 BGYS kavramı
BGYS standardı olan ISO 27001’in arkasında yatan temel düşünce etkili bir bilgi güvenliği elde etmek için yönetim sistem proseslerinin tesis edilmesi, gerçekleştirilmesi ve sürdürülmesidir.
BGYS; kuruluşun iş riski yaklaşımına dayanan, kuruluşun işleyiş ve iş kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak görülmeli ve etkili bilgi güvenliğine ulaşmak için kuruluşu, teşkilatı, politikaları, planlama faaliyetlerini sorumlulukları, uygulamaları, prosedürleri, prosesleri ve kaynakları kapsar.

Etkili bilgi güvenliğine giden yol
Bugünün dünyasında bilgi güvenliği olmadan hiçbir kuruluş başarılı bir biçimde işletilemez. BGYS, yeterli ve uygun bir bilgi güvenliği yönetiminin kuruluşun bilgi varlıklarının korunması ve ilgili taraflara güven vermesi amacıyla tesis edilmesini temin etmek üzere tasarlanmalıdır.

Bilgi güvenliği kuruluşa faydalı olacaksa, olumlu katkıda bulunacaksa, BGYS başarılı bir bilgi güvenliğini sağlayabilmelidir. Bilgi güvenliği teknik ve BT konudan daha çok öncelikle, bir yönetim konusudur.Bununla birlikte hiç kimse, özellikle BT kullanımı konusundaki geniş çaptaki bağımlılığı ve teknik sorunları göz ardı etmemelidir.

Devam eden prosesler
Bilgi güvenliği yönetimi, bir kere yapılıp kenara bırakılacak bir uygulama değildir; devam eden bir sürekli gelişim faaliyeti olarak (ISO 9001 gereksinimleri gibi diğer yönetim sistem standardları kadar TS ISO/IEC 27001 tarafından uyarlanan Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al (PUKÖ) modeline dayanmaktadır.

İyi yönetilen bilgi güvenliği, işi yapılabilir kılar. BGYS faaliyetleri için yönetim desteği, başarılı ve etkili BGYS gerçekleştirmelerinin hayata geçirilmesindeki en önemli faktörlerden biridir.

BGYS standardı olan TS ISO/IEC 27001, uyulması istenirse, kuruluşun uymak için ihtiyaç duyduğu gereksinimler kümesi şeklini alır. Söz konusu gereksinimler ISO/IEC 27001’nin Madde 1 ila Madde 8 arasında belirtilmiştir ve bu gereksinimler PUKÖ modeline dayanan proses yaklaşımıyla ilişkili gereksinimleri de kapsar.
TS ISO/IEC 27001’deki gereksinimlerini yansıtan hükümler zorunludur. “-meli”,”-malı” terimi içeren ifadeler ise gereksinimlerin uygulanmasına kılavuzluk etmesine rağmen bünyeye uydurulması beklenen, ancak zorunlu olmayan hükümleri ifade etmek için kullanılır.
Bir uygulama rehberi olarak ISO/IEC 17799, bir belirtim olarak alıntı yapılmaması anlamına gelen kılavuz ve tavsiyeler şeklindedir ve uyum isteklerinin yanlış yönlendirilmemesini sağlaması için dikkate alınmasına özen gösterilmelidir.

PUKÖ modeli
“Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al modeli (PUKÖ Modeli)” olarak bilinen model, ISO/IEC 27001
standardında kullanılmıştır. Bu model, bir BGYS’in kurulmasında, gerçekleştirilmesinde, işletilmesinde, izlenmesinde, gözden geçirilmesinde, sürdürülmesinde ve tekrar gözden geçirilmesinde temel olarak kullanılır.

Planla (ISO 27001 BGYS’nin kurulması)
Sonuçları kuruluşun genel politikaları ve amaçlarına göre dağıtmak için, risklerin yönetimi ve bilgi güvenliğinin geliştirilmesiyle ilgili BGYS politikası, amaçlar, hedefler, prosesler ve prosedürlerin kurulması.

Uygula (ISO 27001 BGYS’nin Gerçekleştirilmesi ve İşletilmesi)
BGYS politikası, kontroller, süreçler ve prosedürlerin gerçekleştirilip işletilmesi.

Kontrol Et (ISO 27001 BGYS’nin İzlenmesi ve Gözden Geçirilmesi)
BGYS politikası, amaçlar ve kullanım deneyimlerine göre proses performansının değerlendirilmesi ve uygulanabilen yerlerde ölçülmesi ve sonuçların gözden geçirilmek üzere yönetime rapor edilmesi.

Önlem al (ISO 27001 BGYS’nin Bakımı ve İyileştirilmesi)
BGYS’in sürekli gelişiminin sağlanması için içsel BGYS denetim ve sonuçlarına, yönetimin gözden geçirmesine ve konuyla ilgili diğer bilgilere göre düzeltici ve koruyucu önlemlerin alınması.