+90 264 274 00 54
info@volkanpatent.com

FİKRİ VE SANAİ MÜLKİYET


MARKA TESCIL

Marka Tescil Konusunda Detaylı Bilgiler
Marka Tescil  günümüzde şirketlerin gücü sahip oldukları maddi varlıklardan çok markalarının değeriyle ölçüldüğü için çok önemlidir. Gerek saygınlık gerek maddi getirisi yüksek markaların korunması, korunması için de öncelikle sahibi adına tescil edilmesi, art niyetli girişimlerin önlenmesi gerekir. Geleneksel ticaret modellerinin dışında e-ticaret siteleri için de site isimlerinin marka tescil alınarak korunması önemlidir. Çünkü kötü niyetli kişiler e-ticaret sitenizin ismini farklı domainler ile alarak size karşı kullanabilirler. Ayrıca site isminiz için kendi adlarına marka tescil başvurusunda da bulunabilir, size dava açıp tazminat dahi talep edebilirler. Tüm bu risklerin önüne geçebilmek için e-ticaret sitenizin ismini marka tescil yaptırarak korumalısınız.
 

Marka tescil uygulamasında diğer önemli bir hususa dikkatinizi çekmek isteriz. Kullandığınız ticari -ayırt edici- işaretin haksız yere tescil edilmesinden endişe duymanız halinde, en kısa sürede tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulması gerekir. Diğer gerçek ya da tüzel kişilerin sizden önce markanızın tescili için başvuruda bulunmalarını ve olası hak kayıplarını ancak bu yolla engelleyebilirsiniz. Başvurduğunuz marka tescil edilebilirlik kriterlerine sahip ise tescil edilerek on yıl süre ile korunacaktır. Her on yılın sonunda yapacağınız yenileme talebi ile de koruma süresini istediğiniz kadar uzatmanız mümkün olacaktır. Tescilli bir markaya ait tüm haklar tescil sahibine aittir. Söz konusu markayı 3. kişiler izinsiz kullanamaz. Ayrıca markanızı bir başkasına devredebilir ya da kullanım hakkı için lisans verebilirsiniz.
 
Yapılan marka tescil kapsamında, markanın sadece tescil edildiği ülkelerde korunuyor olmasını tekrar hatırlatmakta fayda vardır. Bu nedenle koruma talep edilecek diğer ülkelerde de marka tescil başvurusu yapılmalıdır. Çünkü tüm dünyada geçerli bir marka tescil sistemi yoktur. Türkiye’nin uluslar arası anlaşmalar kapsamında yararlanabildiği 3 toplu tescil sistemi bulunmaktadır. Bilgileri verilen bu 3 sistemin yanı sıra ülkesel olarak tescil başvurusu da yapılabilmektedir. 1.)  Topluluk Markası (CTM): Tek bir başvuru ile 28 Avrupa Birliği ülkesinde tescil olanağı sağlar. 2.)  Madrid Protokolü: Bu kapsamda yapılan başvuru ile 85’in üzerinde üye ülkenin tamamı veya seçilen ülkeler için koruma sağlanabilmektedir. 3.) OAPI (Afrika Birliği) : Tercih edilecek söz konusu tescil sistemi ile tek başvuruda 17 ülkede tescil başvurusu yapmak mümkündür.